Greving Optiek Museum

Welkom in de wondere wereld van de bril waar u ogen tekort komt om te zien hoe een middeleeuws hulpmiddel uitgroeide tot een hedendaags modeartikel.

In de loop der jaren heeft Greving & Greving met hulp van collega’s, leveranciers en fabrikanten een unieke collectie bijeengebracht. Met alles wat erbij komt kijken om een bril te maken.

Een belangrijk deel van deze verzameling is uit het depot gehaald en op museale wijze ingericht op de tweede etage van de winkel van Greving & Greving aan de Gedempte Singel in Assen.

Daar gaat het uiteraard over glas, oogmetingen, bijzondere technieken, ontwerpers en fabrikanten. De door de eeuwen heen uitgevonden typen worden in verschillende varianten tentoongesteld: geklonken bril, schaarbril, lorgnet, slaap- en orenbril, neusklem, vingerknijper, pince-nez, glasbril enzovoorts.

Maar deze vaste expositie toont vooral de ontwikkeling van de brilmode tussen de vijftiger en de negentiger jaren van de vorige eeuw. De tijd waarin koninklijke hoogheden en andere staatshoofden, film- en popsterren, sportlieden en andere belangrijke personen zich steeds nadrukkelijker lieten zien met meer dan gemiddeld opvallende brillen.

Met alle positieve gevolgen van dien: de bril werd een gewild modeartikel waarmee zich gaandeweg bijvoorbeeld ook beeldend kunstenaars, couturiers en parfumontwikkelaars gingen bemoeien. Armani, Cartier, Dior, Karl Lagerfeld…zelfs sigarenkoning Davidoff deed een opvallende duit in het zakje.